Staram sie opanowac i nie jesc ich w tygodniu, ale w weekedny mozna poszalec.
Tak wiec praktycznie kazdej soboty lub niedzieli, zabieram sie sama lub z Berberzakami za pieczenie.
Inspiracji szukam najczesciej w internecie, czasem jakis przepis dostane od kogos znajomego, a jeszcze innym razem improwizuje, bo jesli wiemy jak co polaczyc, aby wyszlo z tego ciasto, to mozna samemu wymyslic wiele przepisow.
Teraz wchodzimy w czas swiateczny i im zimniej, tym bardziej mam chec, na ciasta, w ktorych czuje czekolade, wanilie, cynamon i korzenne przyprawy. Takie, ktore nazywam piernikowymi.
Oprocz Swiat Bozego Narodzenia, mam jeszcze listopadowych i grudniowych solenizantow w domu, wiec zdarza sie, ze pieke wiecej niz jedno ciasto w tygodniu.
CIASTO MARCHEWKOWE WG WHITE PLATE
- 3 jajka
- 150 ml oleju roslinnego
- 150 gram brazowego cukru
- 200 gram maki pszennej
- 350 gram tartej marchwi
- 1 przyprawa do piernika
- garsc siekanych orzechow wloskich
- 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy przyprawe do piernika i cukier waniliowy- mieszamy. Nastepnie dodajemy na przemian przesiana make z proszkiem do pieczenia i olej. Mieszamy delikatnie- recznie lub mikserem na malych obrotach. Na koniec wrzucmy marchew i orzechy, dokladnie mieszamy i wylewamy na okragla forme z kominkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-60 minut, do suchego patyczka.
KEKS PIERNIKOWY
Powstal wedlug zmodyfikowanego przepisu na keks czekoladowo-bananowy, ktory byl dla nas zbyt intensywny ( tez przepis White Plate)
Skladniki:
- 150 gram miekkiego masla
- 170 gram brazowego cukru
- 3 jajka
- 175 gram maki pszennej
- 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 100 gram mielonych migdalow
Przygotowanie:
Ucieramy maslo z cukrem, a nastepnie dodajemy po jednym jajku- ubijamy.
Przesiewamy make z proszkiem, dodajemy przyprawe do piernika i cukier waniliowy. Mieszamy, a nastepnie dodajemy mielone migdaly. mieszamy dokladnie i wylewamy na kaksowke lub tortownice 26cm ( wtedy wyjdzie plaskie ciacho). Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 60 min, jesli na tortownicy to ok. 40 min- do suchego patyczka.
SWIATECZNY SERNIK NA PIERNIKOWYM SPODZIE
Ten przepis odkrylam w taniej i pieknie wydanej ksiazce z lidla. Stala przy kasie i kusila swiatecznymi przepisami. Kiedy zobaczylam sernik, wiedzialam, ze musze go zrobic, tym bardziej, ze w szafce staly korzenne ciasteczka...
Tu sernik w wykonaniu Berberomatki na wesolo :)
Skladniki:
- 750 gram gladkiego twarozku
- 4 zoltka
- 2 bialka
- 150 gram cukru
- 1 cukier waniliowy
- 100 gram masla
- 200 gram korzennych ciasteczek
- 200 gram slodkiej smietanki
- 1 lyzeczka przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Ciasteczka rozdrabniamy w melakserze lub wsadzamy je do woreczka i traktujemy walkiem, dobrze robi na rozladowanie nerwow.
Do okruszkow wlewamy roztopione maslo i dodajemy przyprawe do piernikow- mieszamy.Tak przygotowana masa, wyciskamy spod tortownicy 26 cm. Przykrywamy folia i do lodowki z nia.
W miedzyczasie sprzatamy rozwalona butelke oliwy, ktora wypadla nam z szafki przy wyciganiu formy. Staramy sie przy tym nie klac zbyt glosno, nie posliznac i nie pokaleczyc sie szklem. Podloga byla oczywiscie swiezo umyta.
Gdy spod sie chlodzi zabieramy sie za mase.
Ser ucieramy z cukrem. Dodajemy do niego 4 zoltka zbeltane ze slodka smietanka. Moze 3 lub 3,5. Jesli ostatnie zoltko wpadlo Wam do mieszanki skorupkowo-bialkowej. Jak ktos lubi sporty ekstremalne, to niech wylawia, inni niech wyjda z zalozenia, ze jedno w te czy we wte, to juz roznicy nie zrobi...
Dwa bialka ubijamy na prawie sztywno, dobrze, ze to nie sypialnia i prawie sztywno nas nie rozczaruje...
Bialka nalezy delikatnie wieszac szpatulka w mase.
Mase wylac na pierniczkowy spod i piec calosc przez 60 min w nagrzanym do 160 stopni piekarniku. Nastepnie wylaczyc piekarnik i pozostawic sernik w srodku jeszcze na godzine (przy uchylonych drzwiczkach).
Po wyciagnieciu czekamy, az sie calkowicie wystudzi.
CZEKOLADOWE CIASTO Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI
To kolejny przepis z bloga White Plate- od siebie dodalam czekolade.Uwazam, ze doskonale sie nadaje na swieta. jego przygotowanie oceniam ( w przeciwienstwie do pozoszalych ciast, ktore sie tu pojawily ) jako srednio trudne.
Ja wpadlam na pomysl zrobienia go, bo mialam tanie, pyszne gruszki i gorzka czekolade, ktorej nikt nie chcial :)
Składniki:
- 200 g masła
- 200 g brązowego cukru
- 3 jajka
- 200 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 750 g gruszek, należy je obrać, wyrzucić gniazda nasienne i pokroić w kostkę
- 3 łyżki brązowego cukru
- 40 g masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 80 gram gorzkiej czekolady
Przygotowanie gruszek:
W garnku rozpuszczamy masło (40 g) z cukrem (3 łyżki). Dodajemy gruszki i gotoujemy do czasu, aż sok wyparuje – nie należy zbyt intensywnie ich mieszać, by kawałki gruszek zachowały swój kształt.
Zdejmujemy z ognia i studzimy, mieszamy z cynamonem.
Przygotowanie ciasta:
Masło miksujemy z cukrem (200 g) na gładką i jasną masę. Miksując dodajemy po jednym jajku, na końcu wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Dodac rozpuszczona czekolade
Delikatnie wmieszać w ciasto ostudzone gruszki.
Formę o średnicy 26 cm (najlepiej tortownicę) wysmarować masłem, wysypać tartą bułką. Przełożyć do niej ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C na 40-45 minut.
Smacznego Czytulinscy, moze sie skusicie na ktores ciacho :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jesli nie widzisz swojego komentarza, oznacza to jedynie, ze rowniez ja go jeszcze nie przeczytalam i ze czeka sobie na moderacje :)